SUNUCU ve VERİ DEPOLAMA
Kritik iş uygulamaları ve veri yönetimi için doğru sunucu çözümlerinin seçilmesi, gerek iş sürekliliği gerek veri güvenliği için çok önemlidir. Virüs Bilgisayar, uzman satış ve teknik ekibiyle, bugün ve gelecekteki iş ihtiyaçlarınızı karşılayacak, başlangıç seviyesinden en yüksek seviyeye kadar, maksimum kapasite ve performans sağlayan sunucu modelleri ile satış öncesi ve sonrası katma değerli hizmetler sunmaktadır. Yönetimi kolay ve aynı zamanda esnek, ölçeklenebilir ve ekonomik sunucu modelleri için Dell, HP, IBM, Fujitsu-Siemens gibi lider üreticilerin iş ortaklığını yürüten firmamız; sunucuların temini, montajı, devreye alınması, işletim sistemi kurulması, yazılım ve donanım yapılandırma çözümleri sunmaktadır.
Verdiğimiz ilgili hizmetlerden bazıları:
– Satış öncesi analiz çalışmaları
– Kullanılacak uygulamalara göre kapasite planlaması (CPU, RAM, Disk, RAID vb.)
– Mevcut kullanılan sunucularla entegrasyon çalışmaları
– Server konsolidasyonları
– Kurulum, bakım ve destek hizmetleri
Veri Depolama Çözümleri
Günümüzde veri, kurumların en önemli ve vazgeçilmez kaynaklarından biridir. Yapılan yatırımların büyük bir kısmı veri saklama, kullanma ve yönetme amacıyla yapılmaktadır. Metin verilerinin yanında, ses ve görüntü gibi daha fazla saklama kapasitesi gerektiren verilerin de yaygınlaşma nedeni ile disk kapasiteleri GB (gigabyte) seviyelerinden TB (terabyte) seviyelerine çıkmıştır. Bu denli yoğun verilerin sağlıklı ve problemsiz bir şekilde korunabilmesi için daha esnek, akıllı ve kolay yönetilen veri depolama çözümleri gerekiyor.
Bu yaklaşımın sunduğu yararlar ise şu şekilde sıralanabilir;
- Disk alanını yönetmek ve paylaştırmak için gerekli sürenin kısaltılması
- Kritik uygulamaların, sürekli donanım arızası endişesi taşımadan çalıştırılması
- Veri yedeklemesinin iş saatlerine uzaması durumunda sistemde yavaşlama olmaması
- Verilerin geri yüklenmesi gerektiğinde, hedeflenen zaman aralığı içinde bitirilebilmesi
Veri Depolama Türleri
Artan ihtiyaçlara paralel olarak veri saklama teknolojileri de gelişmiş, DAS (direct attached storage), NAS (network attached storage) ve SAN (storage area network) sistemleri yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Directed Attached Storage (DAS)
Verinin saklanacağı cihazın, depolama yapacak olan cihaza doğrudan bağlantısı ile meydana gelen çözümdür. DAS’ın bağlı olduğu cihaz, depolama birimini kendi yerel (lokal) diski olarak kabul eder ve buna göre işlem yapar.
Network Attach Storage (NAS)
Ağ üzerindeki cihazlar tarafından erişilebilen, gönderilen veriyi depolayan ve bu veriye erişimi sağlayan, içerisinde gömülü bir işletim sistemi bulunan ve klasik sunucu sistemlerindeki client/server ilişkisini esas alan bir sistemdir. Gereksinimlere göre, NAS cihazlarının kapasitesi ek diskler ile genişletilebilir. Dosya sunucusu (file server) yerine NAS cihazlarının kullanılmasının nedeni güvenliktir. Dosya sunucularında olduğu gibi, NAS cihazlarında işletim sisteminin istemci tarafı olmadığı için gelen saldırılara karşı daha güvenlidir.
Storage Area Network (SAN)
Paylaşılmış depolama birimlerinin bulunduğu yüksek hızlı ağdır. LAN veya WAN üzerindeki bütün depolama cihazları, SAN teknolojisi ile bütün ağ tarafından kullanılabilir durumda olur. Daha fazla depolama cihazı ağa eklenerek, ağdaki depolama yapacak birimlerin hizmetine sunulabilir.